ibjerget.dk

Artikel om Wicca

Lone er heks på fuldtid: – Jeg møder accept, men ikke så meget respekt

Lone Hvid læser hver nat i skyggernes bog, hvor hun har indsat citater og besværgelser, der renser et rum. Et af de citater hun læser er: ’Always trust your inner Goddess’. Foto: Sia Keil

Der er omkring 5000 hekse i hele Danmark, og en af dem bor på Midtfyn. Hun er heks på fuld tid, men også helt almindelig mormor.

20 mar. 2023 kl. 20:00

Lea Johanne Pedersen & Sia Sommer Keil, journaliststuderende ved SDU, rvjo@fyens.dk

Årslev: Det store hvide hus i Årslev bærer præg af Lone Hvids særlige tro.

Duften af salvie fra gårsdagens fuldmåneceremoni hænger stadig svagt i luften.

I gangen pynter to store stave, som Lone Hvid og hendes mand, Niels Boye, selv har udsmykket med kobbertråd og krystaller, og smilet på hendes ansigt når helt op til de blågrønne øjne, når hun taler om figurerne og de forskellige magiske symboler, der står på hendes alter.

Figurerne på hendes alter betyder noget helt særligt. De repræsenterer Lone Hvids fire gudinder, som følger hende gennem troen: Freja, Hekate, Ishtar og Eirene, de repræsenterer hver især en helt særlig energi, som Lone dyrker dagligt.

– Det er jo repræsentationer, så ved jeg, at deres energi er repræsenteret i rummet, forklarer hun.

Lone Hvids alter med bl.a. pentagram, som er for beskyttelse. Foto: Lea Johanne Pedersen

Lone Hvid er 68 år, folkepensionist og er præstinde i hendes egen Wicca-gruppe, Hvide Ravne, der har 15 indviede medlemmer, som praktiserer heksekunsten sammen.

På godt gammelt dansk, ville man altså kalde hende en heks.

– Jeg har altid følt mig draget til noget, der var mystisk og anderledes, fordi jeg selv har følt mig lidt anderledes, siger hun.

Svær start på livet

Første del af Lone Hvids liv var ikke nem. Den var præget af mobning, vold og overgreb, blandt andet med slag fra det skohorn, hendes mor tæskede hende med. Hun husker stadig, hvad der stod på skohornet:

‘’Bøj dig ej, prøv med mig”

Først efter morens død kom hekseverdenen snigende, og så gik det stærkt, fortæller hun

I en stærk meditation kom gudinden Hekate (fra græsk mytologi, red.) til hende, og her gik det op for Lone Hvid, at hun skulle praktisere heksekunsten. Derfor startede hun i 2018 sin egen Wicca-gruppe, Hvide Ravne.

Traditionerne i Wicca tager blandt andet udgangspunkt i deres otte sabbatter, som bedst kan beskrives som en samling af begivenheder og hedenske traditioner, der finder sted i løbet af året. Fuldstændigt ligesom når man skriver jul og nytår ind i kalenderen, er det her altså heksenes årskalender. De otte sabbatter fejrer og markerer begyndelsen af hver årstid, samt midtpunkterne mellem årstiderne.

Wicca

  • Wicca er en ny hedensk, naturbaseret religion. Den indeholder referencer til keltiske guddomme og symboler, og fejringer af årstiderne er centralt.
  • Wicca startede i 1954 og er en moderne, naturbaseret religion præget af de præ-kristne forestillinger og traditioner.
  • Der er ca. 5000 hekse i Danmark, men et stort mørketal, da der også er de eklektiske hekse, som praktiserer for sig selv.

Kilde: Lone Hvid, Religion.dk

Lone Hvid og Hvide Ravne (Lone Hvids Wicca-gruppe, red.) mødes fast otte gange årligt hjemme hos Lone Hvid, til de otte sabbatter, plus det løse.

I Hvide Ravne (Lone Hvids Wicca-gruppe, red.) praktiserer de såkaldt hvid magi:

– Vi bruger den hvide magi til selvudvikling, healing og kan sende kraft til de steder, der har brug for lys. Blandt andet Ukraine, men også Rusland, for vi kan ikke vurdere, hvad der er rigtigt i den her sag. Det, at tænke på dårlige tanker om andre, det er der lidt sort magi i, forklarer Lone Hvid.

Sort magi er modsætningen til hvid magi, og sort magi er noget, heksene tager stor afstand fra. Sort magi, indebærer forsøg på at skade andre, eller påkalde sataniske kræfter med henblik på egen vinding, uddyber Lone Hvid.

Udover at være heks har Lone Hvid også skrevet en bog ‘Præstindens vej’, hvor brudstykker fra hendes eget liv indgår. Udgivet på Forlaget Golden Eagle. Foto: Lea Johanne Pedersen

Heksekunst i hverdagen

Udover de otte sabbatter fejrer de Hvide Ravne blandt andet midsommer, også kaldet Litha, 21. juni. Her fejrer de, at solen står på sit højeste.

Og mens de sidder omkring et bål, trækker gruppen de gode kræfter ind, og ønsker om gode ting i det nye år. Det kunne lyde som sankthans, men det er det langt fra. Faktisk er sankthans ikke noget, hun bryder sig om at blive husket på:

– Jeg synes ikke om de forfærdelige tragedier, man gjorde mod kvinder, og at det bliver bibeholdt, siger Lone Hvid med tanker på hekseafbrændingerne tilbage i gamle dage.

Jeg møder mest accept, men ikke så meget respekt fra andre, men det er også okay. De skal have lov til at leve deres liv. Det her er bare det liv, jeg har valgt at leve.

Lone Hvid

Når man er heks, er der også nogle ritualer, der skal gennemføres. Et af dem er fuldmåneceremonien. Heksene mener, at når månen er fuld, har den en stærkere kraft, og den kraft bruger heksene. De trækker kraften ned gennem et menneskes chakra-system (de syv primære energipunkter i kroppen, jf. indisk overtro, red.). Et af medlemmerne, der har rygproblemer, har fået gavn af det, nævner Lone Hvid:

– Hun fortalte mig, at hun ikke havde ondt i ryggen flere dage efter fuldemåneceremonien. Hun sagde også, at hun havde prøvet at gennemføre en meditation (som dem, der gennemføres til ceremonierne, red.) selv, men at det ikke virkede lige så godt, som når vi var samlet, beretter Lone Hvid.

Det kan godt være, at hun er heks, men hun er også almindelig mormor, der, selvom hun sammen med de andre hekse fejrer ‘Yule’ 21. december, der er wiccaheksenes form for jul, også fejrer helt almindelig jul med sine børn og børnebørn.

De to højtider kan dog ikke helt sammenlignes, da heksenes fortolkning siger, at den gravide gudinde føder solguden på ny, frem for kristendommens fortolkning, hvor vi mindes at Jesus bliver født.

– Men jeg er jo også almindelig mormor, så jeg fejrer selvfølgeligt også 24. december, fortæller Lone Hvid.

Fordomme fra omverdenen

Hvis folk spørger ind til Lone Hvids hverdag, så fortæller hun ikke, om hendes livsstil som heks, men om interesserne for at skrive bøger, være terapeut og behandler. Det er der en helt bestemt grund til:

– Der er så mange fordomme på ordet heks, så jeg går ikke og siger, at jeg er heks, fortæller hun.

Mange af fordommene møder hun fra hendes nærmeste, blandt andet fra sin svigermor, mor og omverdenen, hvor folk oftest tænker, at det er noget pjat. Men det tager hun ikke sådan på vej.

– Jamen, det er rigtigt for dem (at det er noget pjat, red.), for det er det, de tror på. Jeg skal ikke pådutte nogen, noget som helst.

Men på trods af fordommene så fortsætter Lone Hvid og hendes 15 andre medlemmer deres heksekunster.

– Jeg møder mest accept, men ikke så meget respekt fra andre, men det er også okay. De skal have lov til at leve deres liv. Det her er bare det liv, jeg har valgt at leve, siger Lone Hvid.